3 Nisan 2014 Perşembe

YENİ YDS'ye NE KADAR KALDI ve YENİ YDS NASIL BİR SINAV OLACAK? SINAVLARA NASIL HAZIRLANMALIYIZ?

IELTS Sınavının YDS Denkliği Kaldırıldığından bu yana şimdi herkesin aklındaki soru PTE Sınavı nasıl bir sınav ve Yeni YDS nasıl olacak ve ne zaman uygulanacak,nasıl hazırlanmalıyız...


YABANCI DİL YETERLİLİĞİNİ BELGELENDİRMEK İSTEYEN ADAYLARI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NELER BEKLİYOR?
      ÖSYM gene yaptı yapacağını...Yüz binlerce insanın kafasını karıştıracak bir uygulamaya daha imza atarak, 14 Şubat 2014 tarihinde IELTS sınavının YDS denkliğini kaldırdı ve bunu yaparken de ne bir uyarıda bulunma ne de aslında tüm geleceği belki de komisyonun vereceği karalara bağlı olan adaylara yönelik bir açıklama yapma gereği dahi duymadı. Çünkü 12 Şubat 2014 tarihinde YDS'ye başvurular bitti ve on binlerce aday daha önceden denklği kalkacağı duyurulmamış bir alternatif sınav olan IELTS'e girme düşüncesiyle YDS'ye başvuruda bulunmadılar bile ve işte kötü son; tüm geleceği belki de bu sınavdan alacakları puanlarla belirlenecek insanların büyük mağduriyeti. Ben bu konudaki görüşlerimi ve eleştirilerimi birçok platformda açıkladım zaten ve bu değerlendirmeye birkez daha girmeme gerek yok. Şimdi olan oldu asıl bundan sonra ne olacak? IELTS'in denkliği tekrar verilecek mi, bu PTE denen sınav nasıl bir sınav, TOEFL gerçekten zor mu, YDS'den umudu kesmeli miyim...? gibi sorular , sorular... 
        Bence uluslararası bilinen ve tüm dünyada uygulanan sınavların ÖSYM tarafından mutlaka denkliklerinin kabul edilmesi gerekir. Ancak,bu kabul kriterlerini tabi ki ÖSYM kendi belirleyecektir ve bunu belirleyebilmesi için de tüm bu sınavların içeriklerine ve kapsamlarına hakim olması gerekir. Yoksa daha önce yaptığı gibi TOEIC gibi bir İş İngilizcesi sınavına YDS denkliği vererek çok büyük bir hatayı tekrarlaması mümkün. Ondan sonra da kimseye sormadan,sonuçlarını tahmin etmeden alelacele sınavın denkliğini kaldırmak zorunda kalır.
         PTE Sınavı IELTS'in yerini tutar mı? 
          Önce kestirmeden hemen şunu söyleyeyim ki tutar. Çünkü klasik anlamda İngilizce öğrenmiş adayların bile zorlandığı "Structure Based" bir sınav olan YDS'de sorular ve bunların çeldiricileri genellikle çok muallak kalıyor. Bilhassa paragraf tamamlama,cümle tamamlama sorularında doğrudan bir yapısal sorgulma var ve son yıllarda bunun teknikleri öğrenilmeye başlandı diye bir de ek olarak uydurulmuş bir anlamsal zorlama var. Uydurulmuş diyorum çünkü soru yazarının hayal dünyasını tahmin etmek durumunda kaldığımız soru sayısı hergeçen sınavda daha da artıyor. Kaldı ki bir de bu dili doğal döngüsünde öğrenmiş olanlar var onlar için zaten YDS'de başarılı olmak bir hayal. Sonra  şöyle bir soru geliyor ÖSYM ' nin aklına neden birçok bölümü bulunmasına rağmen yani daha zorlayıcı görünmesine rağmen birçok aday YDS'de düşük puan alırken IELTS'de yüksek puan alabiliyorlar diye bir soru geliyor. Sorular bununla da bitmiyor neden 40 TL 'lik bir sınav varken 375-400 TL'lik bişr sınava giriyorlar gibi sorgulamalar devam ediyor. Neyse bunlara değiniriz ancak işte tüm yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı PTE tutar.
            PTE sınavının tek desavantajı Listening,Reading,Writing,Speaking gibi bölümlere ayrımasından ziyade bu bölümlerin de çok fazla soru çeşitliliği içermesidir. Yani farklı soru biçimlerine alışmamız lazım,daha fazla soru çeşidi üzerinden çalışma yapmamız lazım. Tüm uluslararsı İngilizce Yeterlilik Sınavı gibi PTE sınavı da "Listening" ağırlıklı bir sınavdır. Ağırlıklı derken soru adedi olarak değerlendirmeyelim. Sorulara doğru cevaplar vermemiz için gerekli beceri kazanımını sağlayabilmemiz için ağırlıklı olarak "Listening" çalışmaları yapılması gerektiği için böyle adlandırıyorum.
               TOEFL Sınavı Gerçekten Zor mu? 
     
               Gene kestirmeden söyleyeyim evet zor bir sınav. Peki neye göre zor YDS'ye ,PTE'ye,IELTS'e göre mi zor? Hayır zaten başlı başına bir sınav olduğu için zor. Her sınav zaten bir zorluk derecesine sahiptir ve bu zorluk derecesini yukarıdaki sınavlar arasında herhangi bir karşılaştırma yaparak tespit edemeyiz. TOEFL tüm dünyada uygyulanan en üst düzey İngilizce Yeterlilik Sınavıdır. Ciddi bir akademik sınavdır. Akademik kelimelerin kullanıldığı ve gene bu kelimelerin kullanılmasının istendiği bir sınavdır. O halde "Vocabulary" açısından ağır bir sınavdır. Ve "Intergrated" dediğimiz bölümleri bulunan bir sınavdır yani size verilenlere dayalı olarak soruları cevaplandırmanız istenir. bir "writing" yapacaksanız hem dinlem hem de okuma yapar ve daha sonra size verilmiş olan önerme üzerinden yazma yaparsınız ki hiç de kolay değildir böylesi bölümler. Fakat bana soracak olursanız en önemli zorluğu denkliklerdeki puan adaletsizliğinden kaynaklanıyor. OSYM'nin YDS puanları ile TOEFL puanları arası denkliği aslında daha insaflı. Bazı kurumların belirledikleri denklikler (üniversiteler,bankalar,thy,turizm bakanlığı..) anlaşılır gibi değil. Örneğin rehberlik kokartı alabilmek için istenen YDS puanı 70 iken TOEFL puanı 90. Bu akıl alır birşey değil. Birçok yabancı üniversite 90 puanla doktora kabulu sağlıyor. Kokart alıp turist rehberliği yapacak birinden doktora kabul puanı denkliği istemek sanırım sadece bizim ülkemizde olur. TOEFL denklik açısından gerek sınav bölümlerindeki akademik kelime kullanımının ağırlığı gerekse puan denkliğinin yüksekliği açısından hiç de kolay bir sınav değil.
                YDS'den Umudu Kesmeli miyim ? 
            
               ÖSYM'nin denkliklerle ilgili kafası karışmaya devam ettikçe ve denklik verilen sınavlara kuşkuyla bakılmaya devam edildikçe zaten YDS'den vazgeçmemiz mümkün değil.  ÖSYM YDS'nin alternatifini aslında Yeni YDS olarak görüyor. Bu nedenle uzun yıllardır söylenen ama bir türlü gerçekleşemeyen beceri odaklı be bilgisayar tabanlı Yeni YDS için çalışmalar son noktaya geldi. KPDS ve ÜDS kaldırılıp yerine YDS konulduğunda bu sürenin  çok uzayamayacağını ve hedefin bilgi sayar tabanlı bir YDS olduğunu daha önce söylemiştim. Mutlaka 2015 yılı Üniversite sınavlarından önce bu sisteme geçileceğini de aktarmıştım. Çok iyi biliniyor ki ÖSYM Üniversite giriş sınavlarını da bilgisayar tabanlı yapmak istemektedir. Ancak, pilot uygulamayı yani ilk uygulamayı 2 milyonu aşkın kişinin girdiği bir sınavla yapmak tabi ki istemeyecektir. Ve bunun için teknik aksaklıkları da göz önünde bulundurmak kaydıyla ilk sınavı daha az sayıda kişinin gireceği YDS üzerinden uygulamak isteyecektir. Büyük bir ihtimaldıir ki bir aksaklık olmazsa Yeni YDS'ye Nisan sınavının hemen ardından geçilmeye çalışılacaktır. Yani YDS'den umudu kesmek değil de YDS'nin yeni formatına hazırlanmak lazım diye düşünüyorum.
                 PEKİ NASIL BİR ÇALIŞMA YAPMALIYIM ve HANGİ SINAVI SEÇMELİYİM? 
  
                   Aşağıda nasıl çalışmalar yapmalıyız sorusuna detaylı cevap vereceğim. Ancak, öncelikle şunu söylemek istiyorum;
HEMEN ÇALIŞMAYA BAŞLAYIN !
Hangi sınava hazırlanırsanız hazırlanın öncelikle İngilizce Dil Bilgisi konularında eksiklikleriniz varsa hemen tamamlamaya çalışın. "Gerund-Infinitive", " Present Participle,Past Participle", "Clauses", "Prepositions" gibi konuları tekrar etmenizi tavsiye ediyorum ilk aşamada. Ayrıca AWL (Academic Word List)'de bulunan kelimelere çalışmamız gerektiğini unutmayalım. Kelime bilgimizi geliştirmenin en iyi yolu ise çok sayıda akademik paragraf okumaktan geçmektedir. "Reader at Work 1&2" kitapları akademik paragraf okuması yapabileceğimiz ve kelime hazinemizi geliştirebileceğimiz kitaplardan en öne çıkanıdır. Bu kitabın yanı sıra http://www.americanscientist.org/ sitesinden de faydalanarak bir takım akademik okumalar yaparak İngilizce kelime bilginizi geliştirebilirsiniz. Son değişiklikler de gösteriyor ki İngilizce Dil Yeterliliği Sınavları bundan böyle ülkemizde de artık "Skill Based" dediğimiz beceri odaklı sınavlar olarak karşımıza çıkacak. Yani Okuma,Dinleme,Yazma ve Konuşma becerilerimizi de ölçecek İngilizce Dil Sınavları bizleri bekliyor. Uluslararası İngilizce Dil Yeterliliği Sınavlarının hepsi zaten şu anda bu şekilde uygulanmaktadır. Bu nedenle hangi sınava hazırlanırsak hazırlanalım mutlaka "Structure- Dilbilgisi Yapısı", "Reading-Okuma","Listening-Dinleme","Writing-Yazma" ve "Speaking-Konuşma" gibi İngilizce becerilerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder