13 Nisan 2013 Cumartesi

2012 ÜDS SONBAHAR AÇIKLAMALI SORU ÇÖZÜMLERİ


ÜDS KELİME SORULARI

     1. Countries need to utilize the full scope of appropriate policies to maintain financial stability in
 the face of shocks to avoid abrupt economic ----.
    A) provisions        B) similarities
    C) opportunities  D) fluctuations
    E) precautions
Ülkeler, ani ekonomik değişimlerden kaçınmak için karşılaştıkları şoklarda, finansal istikrarı sürdürmek amacıyla uygun politika kapsamlarının tümünden  faydalanmalıdırlar.
provisions (hükümler/tedarikler)
similarities (benzerlikler)
opportunities (fırsatlar/imkanlar)
fluctuations (değişimler/çalkantılar)
precautions (tedbirler/önlemler)
Bu cümlede doğru kelime “fluctuations” olacaktır. D şıkkı doğrudur.
Özellikle cümle içinde geçen “stability” kelimesi istikrarı anlatan bir kelimedir dolayısıyla boşluğu anlamsal olarak destekleyen “avoid” kaçınma kelimesinin ardına bir istikrarsızlık anlatan kelime “fluctuations” getirirsek anlam bütünlüğü yakalayabileceğimiz bir cümle elde edebiliriz. 
 2. The brain allows you to cope masterfully with your everyday environment and is also capable of producing breathtaking athletic feats and ---- scientific insights.
A) hostile              B) naive
C) obscure           D) notorious
E) profound
Beyin, günlük yaşamınızla( çevrenizle) ustalıkla başa çıkmanızı sağlar ve aynı zamanda engin bir bilimsel kavrama ve olağanüstü bir sportif ustalık oluşturmaya da muktedirdir.
Hostile(düşmanca)
Naive(saf)
Obscure(anlaşılmaz hale getirmek)
Notorious(adı çıkmış)
Profound(engin,içten,büyük)
Doğru cevap E şıkkıdır.
cope with” ifadesi başa çıkmak ve üstesinden gelmek anlamı vermektedir ve ardından gelen cümle de “also” ile paralel anlamda devam etmektedir burada “breathtaking” olağan üstülük ve çokluk anlattığından gene  “and” ‘ den sonra da büyük,engin anlamına gelen “profound” cümlede bir anlamsal bütünlük oluşturmaktadır.
3.  Public health strategies regarding nutrition are based largely on a biomedical model of diet that requires individual consumers to comply ---- with dietary advice.
A) regretfully        B) anxiously
C) voluntarily       D) adversely
E) coincidentally
Beslenmeyle ilişkili halk sağlığı stratejileri, genellikle (çoğunlukla) gönüllü bir şekilde diyetle ilgili tavsiyelere göre davranacak bireysel tüketicilere ihtiyaç duyan biomedikal diyet modelini esas alır.
Regretfully(pişmanlıkla)
Anxiously(endişeyle)
Voluntarily(gönüllü bir şekilde)
Adversely(zararına,olumsuz olarak)
Coincidentally(şans eseri,tesadüfen)
Doğru cevap C şıkkıdır.
based on” dayalı olmak anlamındadır ve bu cümlede anlamsal bütünlük yakalayabilmemiz için beslenmeyle ilgili halk sağlığı uygulamaları için tüketicilerin ne tür bir davranış ortaya koyacaklarını sorgulamak olacaktır. Bu durumda gönüllülük esasına dayalı davranış sergileyecek tüketiciler en uygun anlamı vermektedir 
4.    Whatever your age and your circumstances are, the best way to minimize any health risks is to ---- healthy habits.
A) adopt                B) consume
C) withdraw          D) relieve
E) illustrate
Yaşınız ve koşulunuz ne olursa olsun, herhangi bir sağlık riskini azaltmanız en iyi yolu sağlıklı alışkanlıklar benimsemektir.
Adopt(benimsemek)
Consume(tüketmek)
Withdraw(almak,geri çekmek)
Relieve(rahatlatmak/sadaka vermek)
İllustrate(göstermek,işaret etmek)
Doğru Cevap A şıkkıdır.
Bir sağlık riskini azaltmanın yolu sağlıklı alışkanlıkları ne yapmaktır diye sorarsak anlamlı bir cümle için sağlıklı alışkanlıkları benimsemek cevabını vermeliyiz. Şıklarda bu anlamda olumlu başka bir kelime bulunmamaktadır.

based on” dayalı olmak anlamındadır ve bu cümlede anlamsal bütünlük yakalayabilmemiz için beslenmeyle ilgili halk sağlığı uygulamaları için tüketicilerin ne tür bir davranış ortaya koyacaklarını sorgulamak olacaktır. Bu durumda gönüllülük esasına dayalı davranış sergileyecek tüketiciler en uygun anlamı vermektedir
 5.     In a 'chemical reaction' operation, different chemical elements ---- changes to one another to produce new compounds.
A) call off              B) bring about
C) put out              D) turn over
E) throw away
Bir ‘kimyasal reaksiyon’ işleminde, farklı kimyasal elementler yeni birleşimler oluşturmak için bir başka elemente dönüşüm gerçekleştirirler.
call off(durdurmak/iptal etmek)
bring about(oluşturmak/meydana getirmek)
put out(söndürmek)
turn over(alt üst olmak)
throw away(atmak/boşa harcamak)
Doğru cevap B şıkkıdır.
different chemical elements”  ve “changes” ifadeleri bir birine paralel ifadelerdir ve “different chemical elements” “changes” ’ı ne yapar diye sorarsak oluşturur kelimesinin uyumlu olacağını görürüz.
based on” dayalı olmak anlamındadır ve bu cümlede anlamsal bütünlük yakalayabilmemiz için beslenmeyle ilgili halk sağlığı uygulamaları için tüketicilerin ne tür bir davranış ortaya koyacaklarını sorgulamak olacaktır. Bu durumda gönüllülük esasına dayalı davranış sergileyecek tüketiciler en uygun anlamı vermektedir
 6.    More than 40 percent of men show signs of baldness between the ages of 20 and 49, but studies on genomes of this group have failed to ---- a potential cure.
A) look up to         B) run out of
C) do away with D) cut down on
E) come up with
%40’dan fazla erkek, 20 ve 49 yaşları arasında kellik belirtileri gösterirler, fakat bu grubun genleri(kalıtsallıkları) üzerindeki çalışmalar olası bir tedavi bulmakta başarısız olmuşlardır.
look up to(hayranlık duymak/saygı beslemek)
run out of(tükenmek)
do away with(durdurma/defterini dürmek)
cut down on(kısmak/azaltmak)
come up with(bulmak/ileri sürmek)
Burada doğru cevap E şıkkıdır.
Kellik belirtilerinden söz edilmekte ve “but” diyerek ardından olumsuz bir cümle yapısı verilmektedir. Burada bir tedaviyi ne yapmaktaki başarısızlıktan söz etmektedir sorusunu sorarsak, cevabımız tedaviyi bulmak olacaktır. Başarısızlık tedaviyi bulmakta yani “come up with” ‘ de dir.
ÜDS ZAMAN SORULARI 
7.    The word ‘acupuncture’ ---- from a Dutch physician, William Ten Rhyne, who ---- in Japan during the latter part of the 17th century.
A) was originating / lived
B) originates / has been living
C) originated / had been living
D) had originated / could have lived
E) is originating / was living
Doğru cevap C şıkkıdır.
17. yüzyıl nedeniyle "past" bir yapıya ihtiyaç vardır ve "originate" kelimesi de başlangıcı anlatmaktadır dolayısıyla geçmişi anlatacaktır. Burada  ilk boşluktan sonra kullanılan "from" kelimesine dikkat etmeliyiz -den/-dan anlamı verceğinden edilgen bir yapıya ihtiyaç vardır bu nedenle C şıkkında bulunan "originated " bu gereği karşılamaktadır.İkinci boşluğa ise 17. yüzyılın geri kalan kısmı bir periyod olarak verildiğinden "perfect"bir kullanım doğru olacaktır ve periyod geçmişe ait bir zaman dilimini vurguladığından "past" işaret edecektir dolayısyla "past perfect" ya da "past perfet continuous" olması uygun olacaktır.
8.     In general, the political ideas of classical liberalism---- rapidly in the nations of Western Europe,whereas Eastern Europe ---- by autocratic monarchies.
A) advanced / was dominated
B) had advanced / has been dominated
C) advance / must be dominated
D) were advancing / is dominated
E) have advanced / could be dominated
Doğru cevap A şıkkıdır.
"In general" ifadesi bize genel bir anlatımı vermektedir ve belki de öncelikle "present" olması gerektiği düşünülebilir,ancak özellikle son bölümde bulunan "by autocratic monarchies" ifadesine bakıldığında zamanın "past" olması gerektiğini kolaylıkla anlarız. Monarşi günümüze ait değil geçmişe ait bir ifadedir bu nedenle geçmişe ait bir genelleme yapılmıştır. Cümle yapımız bu nedenle "simple present" olmalıdır.
           9.    The first known idea of the stars ---- to a sphere, or hemisphere, rotating around us ---- to Anaximenes of Miletus in the 6th century BC.
A) to fix / had been attributed
B) being fixed / is attributed
C) fixing / has been attributed
D) to be fixed / will be attributed
E) having fixed / was attributed 
Doğru Cevap B şıkkıdır.
Burada 6. yüzyıl zaman zarfı nedeniyle ilk olarak "past" aranması gerektiği düşünülebilir,ancak "attribute" kelimesi dayandırmak ya da atfetmek demektir dolayısıyla birşeyi geçmişe dayandırmak aslında günümüzde yapılan bir eylemi anlatır ve bu durumda "present" gerektirir. Ve hem ilk boşluk hem de ikinci boşluk için edilgen yapılara ihtiyaç bulunmaktadır. Her iki tarafı da hem"present" hem de edilgen olan tek şık  B şıkkıdır.
ÜDS EDAT SORULARI
10.     Recent research on the psychology of infants has made a compelling case ---- the view that newborns come into the world already equipped ---- a lot of innate knowledge.
A) of / from           B) towards / by     C) on / through
D) for / with           E) about / in 
Burada cevabı bulmamızı sağlayacak en açık kelime "equipped" yani donatmak kelimesidir. Bu anlamı bulunan,fit-equip-accommodate,kelimeler "with" edatı ile kullanılır. "compel" zorlamak anlamındadır ce "to" ile kullanılır ancak burada "compelling" şeklinde kullanılmıştır  ve fiilimsi olarak kullanıldığından "for" edatı uygun olacaktır. 
compel to: -e/-a zorlamak
compelling case for: için  zorlayıcı durum-vaka-görüş
11.     Dental Public Health is the non-clinical specialty of preventing and controlling dental diseases, delivered ---- a target population or a community ---- a regional or national basis.
A) with / at             B) in / over            C) to / on
D) by / for              E) from / through 
Doğru Cevap C şıkkıdır.
Bu cümlede çok bilinen bir kelimemiz bulunmaktadır "deliver" teslim etmeki, dağıtmak anlamındadır ve "to" edatı ile kullanılmaktadır. Ayrıca ikinci boşluktan sonra kullanılmış olan "basis" kelimesi önemlidir. "basis" öncesinde  "on" isteyen bir kelimedir.
on project basis (proje bazında)
on customer basis (müşteri bazında)
on a regular basis (düzenli olarak)
on equal basis (eşit şartlarda) 
ÜDS BAĞLAÇ SORULARI
13. .     The introduction of the new ideas that led to the Renaissance in the late 15th century sparked a change of mindset ---- people began to look more towards reason than faith to find answers.
       A) unless              B) in case            C) whether      D) even if              E) as 
Doğru Cevap E şıkkıdır.
Ana cümlemiz ile yan cümlemiz arasında paralel bir yapı bulunmaktadır. Hem zaman açısından uyumu hem de olumlu ve olumsuzluk yönünden anlamsal uyumu bulunan iki cümle bulunmaktadır dolayısıyla bu tip cümleleri bağlarken öncelikle "as,while,when" gibi bağlaçları düşünmeliyiz ve ayrıca boşluktan sonraki cümlede yer alan "began...more....than" ifadesi de -dıkça anlamını istemektedir.
14.      ---- commonly associated with hot and dry environments, reptiles are found in a wide range of habitats and climates around the world.
A) Although          B) Now that         C) When        D) Since           E) Just as 
Doğru Cevap A şıkkıdır.
ÜDS ve KPDS bağlaç sorularında şıklarda en çok kullanılan bağlaçlar  zıtlık bağlaçları olduğundan soru kokünde bir zıtlık anlatıp anlatmadığına öncelikle bakmak gerekmektedir. Zıtlık anlatan cümlelerin neler olduğunu strateji sunumlarımızdan ya da videolarımızdan takip edebilirsiniz. 
Cümlenin ilk kısmında bir özne verilmemiştir ve past participle ile başlamıştır bu da virgülden sonra gelen "reptiles" ' ın ortak özne olduğu anlamına gelir ve ilk kısımda yaygın olarak sıcak ve kuru ortamlarla ilişkilendirildiğini söylerken ikinci cümlede tüm dünyada geniş bir iklim ve yaşam alanında bulunduklarından söz ederek 1. cümlenin devamı açısından beklenilmeyen bir sonuç verilmiştir. Bu da beklenilmeyen sonuç anlatacak "though,eventhough,although" gibi bağlaçlar kullanılmasını gerektirecektir.
15.      Many teenagers suffer from acne, which is triggered by hormonal changes at puberty, ---- it usually clears up as they reach their 20s.
     A) thereby              B) but               C) if           D) because          E) once  
Doğru Cevap B şıkkıdır. 
Şıklara baktığımızda gene ÜDS ve KPDS 'nin çok sevdiği zıtlık bağlaçlarından birini görüyoruz. Bu nedenle ilk cümle ile ikinci cümle arasında bir zıtlık ilişkisi var mı diye bakmamız gerekecektir. İlk cümlede akne'den muzdarip olunması ve bu durumun hormonal değişiklikler nedeniyle ergenlik döneminde tetiklenmesi anlatılırken ikinci cümlede artık 20'li yaşlardan söz edilerek bu yaşlara gelindiğinde, "it" akne kelimesini refere etmeketedir , "clear up"  ifadesi ile düzeldiğini,hallolduğunu anlatmaktadır. Bu nedenle iki cümle arasında zıtlık gerekmektedir.
  
16.     Several studies have recently shown that, ---- popular stereotypes, most grandparents do not wish to take on a parental role toward their grandchildren.
A) by means of   B) owing to  C) contrary to D) for the sake of  E) in addition to
Doğru Cevap C şıkkıdır.
by means of : vasıtasıyla,aracılığıyla
owing to : yüzünden,sayesinde
contrary to : aksine 
for the sake of : yararına,adına uğruna
in addition to : - e ek olarak,ayrıca
Şıklarımızın arasında gene KPDS ve ÜDS bağlaç soru tiplerinde sıklıkla kullanılan zıtlık bağlaçlarımızdan "contrary to" bulunmaktadır ve öncelikli olarak bir zıtlık var mıdır diye bakmakta fayda vardır.
"stereotype " ifadesi basmakalıp anlamında kullanılmıştır ve popüler olduğu belirtilmiştir bu bize "common,commonly" gibi ifadeleri anlatır ve genelde diğer cümle zıtlık vermeye uygundur. Diğer cümle yapısında "not" ile olumsuzluk da verilmiş olup zıtlığı betimlemiştir.
17.     Human beings will always be smart enough to manipulate their environment ---- adapting to it.
  A) because of B) in terms of   C) in spite of    D) rather than   E) such as 
because of : nedeniyle
in terms of : bakımından,açısından
in spite of :  -e rağmen
rather than : -den ziyade,-maktansa
such as : gibi
Bu soruda da KPDS ve ÜDS bağlaç sorularında sıkça kullanılan zıtlık ifadeleri yer almaktadır, "in spite of" ve "rather than"  , ancak "inspite of" beklenilmeyen bir sonuç vermek için kullanılırken "rather than" bir tercihi de ortay koymak için kullanılır. "rather than" alternatif vermek için kullanılır. Burada da insanların, ortamlara adapte olmaktan ziyade idare etmekte herzaman yeterince zeki olacaklarından söz edilmekte. Dolayısıyla idare etmek ile adapte olmak arasında bir beklenilmeyen sonuç ilişkisi bulunmamaktadır,daha çok bir tercih anlatılmaktadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder