5 Aralık 2012 Çarşamba

2012 KASIM KPDS Genel Değerlendirmemiz...

2012 KASIM KPDS Genel Değerlendirme.

-          Genellikle ÜDS’ler, KPDS için bir belirleyici olur. Bu sınavın da ÜDS ayarında olduğunu düşünüyorum. Son 10 sınavı da değerlendirecek olursak, bu sınav “zor sınavlar” kategorisine alınmamalı. Ortalama zorlukta bir sınav

-          Kelime soruları olması gerektiği gibi. 2.sorudaki “compelling” sıfatının zor soru olduğunu düşünüyorum; “compelling evidence” genellikle “collocation : kalıplaşmış bir söz öbeği” olarak kullanılır. Bu tür dizilimlerde hata yapmak gayet normaldir; çünkü bazı kelime sorularında soru kökünü anlarsınız, seçeneklerdeki tüm kelimeleri bilirsiniz ancak doğru çeviriyi oturtamazsınız. Bu tür sorular ancak kulak dolgunluğuyla, o dizilimi çok sık görmek ya da duymak sayesinde doğru yapılabilir.

-          Tense sorularından 7.soru tartışmalı bir soru gibi görünmekte; hatta bazı sitelerde B seçeneği doğru olarak açıklanmış ve çözümü yapılmış; ancak “zaman vermeden eylemin sadece yapıldığından bahsedildiğinde “have-has V3” kullanılması gerekir” mantığıyla E seçeneği ön plana geçmelidir. Soruda genel olarak  “New York Şehri, büyük ebattaki sodaların ve diğer şekerli içeceklerin restoranlarda satılması konusunda Amerika’daki ilk yasağı onayladı” anlamı mevcuttur. Bu cümlede geçen “the first” ifadesi ile “eylemin ilk kez yapıldığı zamandan” değil “Amerikan tarihinde yasağın ilk defa uygulanmasından” bahsedilmektedir. Bu nedenle “bugüne kadar eylemin ilk defa yapıldığından” bahsedildiği için ilk boşlukta “have / has V3” kullanımı doğrudur. Bu nedenle “V2” kullanımına da gerek yoktur. İkinci boşluğa gelecek olursak “içeceklerin satılması üzerine konan bir yasaktan” bahsedilmektedir ve “Gerunds & Infinitives” konu başlığı altında da belirttiğimiz gibi çeviri yapıldığında “aitlik anlamı” veren ifadelerin ardından fiil, eğer aktifse Ving, pasif ise Being V3 şeklinde kullanılır. İnternetten aldığım başka bir cümleyi de The Welsh Assembly have put into action the ban on cigarettes being sold from vending machines” örnek olarak verebilirim. Bu cümlede de “sigaraların satılmasını…” anlamı mevcuttur. B seçeneğinin doğru olması için “drinks which are / were to be sold” şeklinde bir açılımın ya da “modallar” ve “To Vo” gerektiren kullanımların edilgen kısaltmaları olması gerekir. Test Your KPDS Level kitabımız için yapacağımız detaylı çözümlerde bu ayrıntılara da değineceğiz. Kısaca, bize göre bu sorunun tartışılacak bir yanı yoktur.

-          Preposition sorularına gelince 2 sorudan birinin doğru yapılabileceği kanaatindeyim. Edat soruları da belli kurallar ile birlikte genel birikim sayesinde yapılabilecek sorulardır.  

-          Edat sorularından sonra gelen Gramer sorularını ise oldukça net bulduğumu söyleyebilirim. Hem stratejiler ile hem de anlamca kolay çeviriler ile bu bölümün zor olmadığını düşünüyorum.

-          Cloze Test sorularında 2.Cloze testi biraz daha zor buldum. Prep. ve kelime sorularında takılmış olabilirsiniz ki bu da çok normal. Bunlar dışında kalan 6 gramer sorusu yapılabilir nitelikte ve bunları kaçırmamak lazım.

-          Sınav sonrasında genel tepki Cümle Tamamlama sorularının zor olduğu yönündeydi; çünkü bu soru tipinde hızlı bir şekilde doğru yanıta gitmenizi sağlayan stratejiler artık yok; ancak belli stratejileri kullandığınızda 2 seçenekte kaldığınız ve doğru seçeneği ön plana alabildiğiniz 6 soru var; tabi bunları sınavda görmek ve uygulamak lazım. Sınav 2011 Mayıs itibariyle 80 soruya indikten sonra özellikle Cümle Tamamlama bölümünde anlamca değerlendirme yapmanın önemi arttı. 29.soruda “uniquely” yerine “only” kullanılsa daha net olurdu diye düşünüyorum. Detaylı çözümleri kitabımızda görebileceksiniz.

-          Reading Passages için beklediğimden daha kolay parçalar geldi diyebilirim. Parçalar okunduğunda cümlelerin net anlaşılır olması güzel. Sorulardaki doğru yanıt ve çeldiriciler yorumumu tüm sınavı çözdükten sonra yapacağım. Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum ki , son ÜDS’de de olduğu gibi artık Analytical Reading daha fazla isteniyor. Yazarın görüşü, tutumu vs. gibi sorularda daha başarılı olmak için sadece okuduğunuzu çevirmeniz yetmiyor arkadaşlar. Hangi sorular zor, hangi sorularda değiştirilebilecek yerler var bunları da en kısa zamanda tekrar paylaşacağım.

-          4 sorudan oluşan diğer soru tiplerinde de zorluk seviyesi beklenildiği gibi. Her soru tipinde diğer sorularla kıyaslandığında mutlaka daha zor olan bir soru görmeye artık alışmak lazım. 60.restatement sorusunda doğru olan B seçeneğinde “however” sonrasında bir olasılık modal’ı olsa daha net bir cümle olurdu; sonuçta en yakın anlam gerektiği için zorunlu görmemişler. 65.situation sorunda geçen sarcastically zarfı doğru yanıtı kesinlikle etkiliyor; ancak 03 Kasımda yapmış olduğumuz deneme sınavında sorduğumuz bir durum sorusunda bu zarfı kullanmıştık; bu nedenle öğrencilerimizin bu soruyu kolayca yaptığını düşünüyorum :

03.11.2012 English Exam Center KPDS Deneme Sınavı 64.soru:
A student of yours who keeps missing classes and who has been absent for at least a month without an excuse shows up one day five minutes after you start the day’s session. When he asks if he can come in, you say sarcastically:

A)   Although you have been missing for a while, I will let you come in on the condition that you will not miss a single class again.
B)    Look who is here! Where have you been all this time? You have been missed so much around here.
C)    Since you are a very attentive student who always keeps up with the class, being five minutes late is no big deal.  
D)   The last time I saw you was a month ago. What good will it do if you attend the class now? There are lots of materials you simply cannot cover.
E)    You can come in now, but we need to have a serious talk after the session since you will probably have to repeat the class.

Arkadaşlar ilk ve genel yorumlarım bunlar. Sınavı daha detaylı bir şekilde çözer çözmez buraya çeşitli eklemeler yapacağım. Sormak, tartışmak istediğiniz herhangi bir soru varsa lütfen siz de yazın. Herkese tekrar geçmiş olsun. 
Alıntı :Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder