1 Mayıs 2014 Perşembe

YDS 2013 İlkbahar

YDS 2013 İlkbahar

When modern coastal fish-farming began 30 years ago, no one was doing things right, ---- for the environment ---- the industry’s long-term sustainability.

A) whether / or whether nesne pozisyonunda kullanılabilmesi bir eylem, sıfat ya da edat sonrasında, önünde virgül olmadan kullanılmalıdır. DİKKAT: eğer whether öncesinde virgül varsa anlam aynı even if (olsa bile) gibidir. Bu anlam sorudaki ifadeyi karşılamaz.
B) such / as such as örnek vermek için kullanılır; such people as Einstein, Galileo / people such as Einstein, Galileo.
Such as kullanırken yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere şu sonuca ulaşırız: such veya such as sonrasında bir isim kullanılması gerekir. Soruda ise 1. boşluktan sonra ''for'' edatı kullanılmıştır. Bu şık elenir.
C) so / that so that 2 farklı fonksiyona sahiptir.
1. Öyle ... ki anlamı: The oil prices are so high that people refrain from driving for personal purposes.
2. Cümledeki eylemin amacını belirtmek: I bought a faster laptop so that I can play the latest games.
Her iki kullanım alanına bağlı olarak that sonrasında bir eylem cümlesi (özne + eylem) kullanmak zorunludur. Bu şık elenir.
D) either / or DOĞRU CEVAP DİKKAT: ne ... ne de anlamı için neither ... nor kullanılır fakat cümle içerisinde no, no one, nobody ya da olumsuz bir yapı varsa aynı anlam için either ... or ... tercih edilir. either ... or ... olumlu cümleler içerisinde ya ... ya da anlamına gelir.
E) as / as as ... as ...  yapısı karşılaştırma yapmak için kullanılır ve 2 as arasında duruma bağlı olarak bir sıfat, zarf ya da sıfat + tekil bir isim kullanılması gerekir. Birinci boşuktan sonra ise bir isim kullanılmıştır. Bu şık elenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder