30 Mart 2013 Cumartesi

YDS SORU ÇÖZÜMLERİ : TENSE SORULARINDA FİİLLER

Tense soru köklerinde verilen fiillerin hangi zamanda ve yapıda olduğunu belirlemeniz gerekir.
Bazı fiiller veya fiil grupları ise belli kalıpların dışına çıkmadıkları için tense sorularının çözümünde kolaylık sağlarlar. Bu gruplardan biri de gelecek ile ilgili plan, öngörü veya tahminin yapıldığı gruptur : Predict / Hope / Envisage / Expect / Forecast / Foresee / Project. Bu fiileri soruda veya şıklarda gördüğünüz zaman uygulayacağınız teknik ise çok basittir. Predict / Hope / Envisage / Expect / Forecast / Foresee / Project fiilleri PRESENT zamanda ise THAT den sonra FUTURE (will) gelir. Bu fiiller eğer PAST zamanda ise THAT den sonra WOULD gelir.
 2006 ÜDS FEN
It —- that Brazil’s new surveillance system —- a useful tool in the protection of the rain forests.
A) may be hoped / would have proved
B) was hoped / had proved
C) has been hoped / would prove
D) could be hoped / might have proved
E) is hoped / will prove
ÇÖZÜM : Soruda verilen şıklarda “hope” fiilinin kullanılmış olmasından dolayı şıklarda uyum aranır: present ise will veya past ise would kullanılır. Hope fiilinin sadece zamanına bakın, yapısı yani active veya passive olması önemli değildir. A şıkkında would var ama diğer tarafı past değil elenir. B şıkkında hope fiili past zamanda kullanılmış ancak diğer tarafta would yok, elenir. C şıkkında hope fiili present ancak diğer tarafı will (future zaman) değil, elenir. D şıkkındaki “could be hoped” present/future/past olarak kullanılabilir ancak diğer tarafında ne will var ne de would, dolayısıyla elenir. E şıkkı tam uyumludur. Kullanılan “is” zamanın present olduğunu gösterir ve diğer taraftaki future (will) ile uyumludur, doğru şık E’dir.
2009 EKIM FEN
It is predicted that the world’s fossil fuel sources —- completely by the turn of the century unless strict policies to use them wisely —- at present, before it is too late.
A) will have been exhausted / are implemented
B) will be exhausted / would be implemented
C) would be exhausted / would have been implemented
D) would have been exhausted / were implemented
E) were exhausted / were to be implemented
ÇÖZÜM 1: Bu soruda “predict” fiilini soru kökünde görüyoruz. Present zamanda (is) kullanıldığı için takip eden zamanın future (will) olması gerekir. Dolayısıyla ilk bölümünde would kullanılan C (would be exhausted ) ve D (would have been exhausted ) şıkları ile past zaman kullanılan E (were exhausted ) şıkları elenir. C, D ve E şıklarının ikinci bölümüne bakmanıza gerek yoktur. Kalan A ve B şıklarının her ikisinin ilk bölümünde future (will) kullanılmıştır. Aralarındaki fark ise ikinci bölümdedir: A şıkkının ikinci bölümünde present (are) kullanılmıştır ve B şıkkının ikinci bölümünde past (would) kullanılmıştır. Soru kökünde ikinci bölüme ait zaman belirteci (at present) bize Present zaman kullanmamız gerektiğini söyler. Dolayısıyla present zaman kullanılan A şıkkı doğrudur.
ÇÖZÜM 2 : Bu sorunun çözümü için birden fazla kolay yol bulunmaktadır. Soru kökü fazlasıyla ipucu barındırmaktadır. Sorudaki is ler (It is predicted ve it is too late) ve zaman belirteci (at present) bize PRESENT zamanda olduğumuzu gösterir. Past olan ve would kullanılan bütün şıkları elediğinizde zaman uyumunu bozmayan tek şık A kalır. Ayrıca şart grubu bağlacı olan Unless ve zaman grubu bağlacı olan before zaman uyumunu devam ettirmeyi zorunlu kılar. Unutmayın ki zaman belirteçleri soru çözümünde daima önceliklidir ve kesin cevaba ulaşmamızı sağlarlar: by the turn of the century Future Perfect kullanmamız gerektiğine işaret eder. CEVAP: A
2004 KASIM KPDS
They hope that by surrounding city centers and likely terrorist targets with ”soft walls”, they —- it impossible for hijacked planes —- anywhere near them.
A) will make / to get
B) make / having got
C) make / to have got
D) have made / to be got
E) are making / getting
ÇÖZÜM : Bu sorudaki hope fiili sayesinde ikinci bölümdeki kısaltmalara bile gerek kalmadan soruyu çözebilirsiniz. Soru kökünde bulunan “hope” fiili present zamandadır. Future (will) kullanmamızı gerektirir. Will kullanılan tek şık A’dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder