30 Mart 2013 Cumartesi

YDS BAĞLAÇ SORULARI

YDS sınavında bağlaç konusu son derece önemlidir.
Bağlaçlar ve uygulamaları ile ilgili gelen taleplerden dolayı ve de sınavda yardımcı olması için Fanboys konu anlatımından kısa bir bölümü sizlerle paylaşmak istedim.
 For-And-Nor-But-Or-Yet-So
F: FOR : çünkü
A: AND : ve
N: NOR : ne de
B: BUT : fakat/ama
O: OR : ya da
Y: YET : fakat/ama/yine de
S: SO : bu yüzden
Fanboys’ların kullanımında en sık yapılan hatalardan biri virgülü eksik ya da fazla kullanmaktır. Bu bağlaç grubunun kendi içinde istisnaları olsa da, genel kural olarak iki cümleyi bağlarlar ve cümle ortasında virgülden sonra kullanılırlar.
HATA: Some people think it is a good thing but I think it is a bad thing.
DOĞRUSU: Some people think it is a good thing, but I think it is a bad thing.
HATA: Some people think it is a good thing. But I think it is a bad thing.
DOĞRUSU: Some people think it is a good thing, but I think it is a bad thing.
TEKNİK: And-But-Or bağlaçları cümle başlatabilirler ve konuşurken bu özelliği kullanabilirsiniz (mesela: It is nice. And it is beautiful.). Ancak YDS sınavı akademik ve “formal” İngilizce’yi ölçtüğü için kurallara sadık kalmalısınız. YDS sınavındaki bağlaç ve cümle tamamlama sorularında bu bağlaçların virgül ile kullanıldıklarından emin olun.
And-But-Yet-Or bağlaçlarını kelimeleri bağlamak için de kullanabilirsiniz. Bu bağlaçlar için kullanabileceğiniz kelimeler sıfat, zarf ve fiillerdir.
ÖRNEK : Parents should be honest and helpful. (sıfat)
ÖRNEK : He drove fast yet carefully. (zarf)
ÖRNEK : I will stay or leave. (fiil)
İPUCU : Özellikle AND bağlacının kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir. AND bağlacı ile iki ismi de bağlayabilirsiniz. Ancak sıfatları, zarfları, fiilleri veya isimleri de bağlasanız virgül kullanımına dikkat etmeniz gerekir. İki kelimeyi bağlarsanız virgül kullanılmaz. Üç ya da daha fazla kelimeyi sıralıyorsanız virgül kullanılır. Bağladığınız kelimelerin de uyumlu olması gerekir, yani fiil sıralıyorsanız hepsinin fiil olması gerekir.
HATA: Some countries are members such as Turkey, Greece.
DOĞRUSU: Some countries are members such as Turkey and Greece.
HATA: Some parents are honest, and helpful.
DOĞRUSU: Some parents are honest and helpful.
HATA: Some parents are honest, helpful and understanding.
DOĞRUSU: Some parents are honest, helpful, and understanding.
And-But-Or bağlaçları mastarlarla (gerund-Ving ve infinitive-to Vo) kullanırken birkaç kurala dikkat etmelisiniz. Öncelikle iki veya daha fazla mastarı sıralıyorsanız bu bağlaçlardan birini kullanmalısınız. Ardından mastarların birbirleriyle uyumuna dikkat etmelisiniz. Son olarak da özneler ve ana fiiller ortak olduğu sürece özneleri, ana fiileri veya to edatını tekrar kullanmak zorunda olmadığınızdır.
HATA: I enjoy fishing, walking.
DOĞRUSU: I enjoy fishing and walking.
HATA: I enjoy fishing and to walk.
DOĞRUSU: I enjoy fishing and walking.
TEKNİK : Kelime yapılarının uyumlu olması ile ilgili kuralı tense soruları ile karışık verilen “kısaltma” soruları için kullanabilirsiniz.
AND BAĞLACI ve YDS :
Genel olarak yapıyı, anlamı ve zamanı devam ettirdiği için “and” bağlacını tense sorularında kullanabilirsiniz. And bağlacıyla bir zaman kullanıldıysa (ör: present) boşluktaki fiilin zamanı da uyumlu (present veya future) olmalıdır. Bağlaç sayesinde uyumlu olmayan zamanları şıklardan eleyebilirsiniz. Çeviri sorularında and bağlacının ve bağladığı cümlelerin yeri sabit kalır. And bağlacını kelime soruları için de kullanabilirsiniz. Bunun için ön ek-kök yapılarını bilmeniz ve preposition’lara hakim olmanız gerekir. Paralel yapıların sorgulandığı sorularda both … and veya between … and yapılarında kullanılır.
NOR BAĞLACI ve YDS :
Nor bağlacınını iki cümlenin ortasında virgülle kullanın. Nor bağlacının kullanımında ilk cümlede (soldaki ana cümle) olumsuz anlam ve yapı bulunduğuna emin olun. Nor bağlacından sonraki yapı ise devrik (soru cümlesi yapısı) olur ve olumsuz yapı (not) kullanılmaz. Nor bağlacı bağlaç veya cümle tamamlama sorularında kesin çözüme götürür: ya doğru cevaptır veya ilk elenen şıktır. Virgülle kullanılmasına, ana cümlede negatif yapı olmasına ve nor’dan sonra devrik yapı gelmesine dikkat edersin kesin çözüme gidersiniz. Paralel yapıların sorgulandığı sorularda neither … nor yapısında kullanılır.
ÖRNEK ÜDS SORUSU :
Unlike many other European nations, Finland has not been the destination of large groups of foreign workers, —— has it ever been a colonial power.
A) and B) nor C) or D) also E) not
ÇÖZÜM : Boşluktan önceki virgülden dolayı A, B ve C şıklarındaki fanboylslardan biri olabilir. Ana cümlede negatifle kullanılması (has not been) ve arkasından devrik yapı (has it ever been) gelmesinden dolayı tek doğru seçenek B’dir. Ayrıca, E şıkkındaki “not” bağlaç değildir ve fiilden sonra kullanılması gerekirdi. D şıkkındaki “also” ise zarftır, bağlaç değildir. Günlük dilde bağlaç gibi kullanılsa da YDS’de yeri yoktur. Dolayısıyla D ve E şıkları da elenir.
BUT BAĞLACI ve YDS :
Zıtlık için kullanılır ve zaman uyumunu bozabilir. Tense sorularında bu özelliğe dikkat etmek gerekir. Time marker’lar ile kullanılması (but now) ise zaman uyumunun kesin olarak bozulduğunu gösterir. Paragraf tamamlama veya anlamı bozan cümle sorularında +/- durumuna ve mantıksal zaman geçişine dikkat etmenizi gerektirir. Diğer bazı bağlaçlarla kullanılabilir: not because … but because … . Çeviri sorularında but bağlacının ve bağladığı cümlelerin yeri sabit kalır. Paralel yapıların sorgulandığı sorularda not only … but also yapısında kullanılır.
OR BAĞLACI ve YDS :
Genel olarak yapıyı, anlamı ve zamanı devam ettirdiği için “and” bağlacını tense sorularında kullanabilirsiniz. Paragraf tamamlama, anlamı bozan cümle veya paragraf sorularında alternatif isim vermek, tınımlama veya açıklama yapmak için kullanılmış olabilir. Paralel yapıların sorgulandığı sorularda either … or yapısında kullanılır.
YET BAĞLACI ve YDS :
Yine de yapılan veya herşeye rağmen yapılan durumlarda kullanılan bir bağlaçtır yet. Şaşırtıcı veya beklenmeyen bir durumu belirtir. Zıtlık için kullanılır ve zaman uyumunu bozabilir. Tense sorularında bu özelliğe dikkat etmek gerekir. Paragraf tamamlama veya anlamı bozan cümle sorularında +/- durumuna ve mantıksal zaman geçişine dikkat etmenizi gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder