5 Eylül 2013 Perşembe

2013 yds den yüksek alan arkadaşlardan sonbahar yds hazırlık için tüyolar!

Merhaba arkadaşlar,
Sınava hazırlanırken mutlaka tüm soruların çözümlerini sebepleriyle açıklamalı olarak veren kitaplara çalışın
. Sadece cevap şıklarını veren kitaplar size çok katkıda bulunmaz. Ben sınava hazırlanırken İrem yayıncılık son 10 KPDS sınavı kitabına ve Cesur ÖZTÜRK Proficiency in English kitaplarına çalıştım. Proficiency kitabının konu anlatım kısımları sıkıcı ve açıklamaları yetersiz olduğu için sadece soruları çözdüm ve gerekli durumlarda anlatım kısımlarına baktım. Sınavdaki tartışmalı bazı soruları da bu kitaptan öğrendiğim bilgilerle çözdüğümü belirteyim (either - or sorusu gibi).
Taktiklere gelince:
* Parça sorularını çözerken direkt parça okumaya dalmadan önce parça ile ilgili soruları okuyun (cevap şıklarını okumadan). Böylece parçada öncelikle nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilerek okursunuz ve soruları çözmeniz kolaylaşır.
* Tamamlayan cümleyi bulma sorularında boşluktan önceki cümlenin son kısımlarına ve boşluktan sonraki cümlenin baş kısımlarına özel önem gösterin. Bu kısımlarda özellikle tekil-çoğul ilişkileri ve zaman kavramlarını algılarsanız boşluğa gelecek cümleyi veya kelimeleri bulmanız kolaylaşır.
* Kelime sorularında şıklardan hiçbiri hakkında fikriniz yoksa sustainibility, environment gibi güncel terimleri seçmeye çalışın. Güncel terimleri yakalayabilmek için de ilginizi çeken konularda internette veya istediğiniz ortamda İngilizce okuma yapın. Türkiye kaynaklı ingilizce yayınlara abone olup okumanız daha rahat olabilir. Yabancı kaynakları okuyup anlamak daha sıkıcı gelebilir ancak ilgilendiğiniz konularda (hobilerinizle ilgili olabilir mesela) yabancı dergi ve kitapları okumanızın da katkısı olur.
* Eğer hedefiniz 80-90 üzeri değilse kendinizi başarısız bulduğunuz soru tiplerini en sona bırakın. Öncelikle en kolay çözdüğünüz sorulara yönelin. Zor olanları sona bırakın, vakit kalırsa çözersiniz. Hedefiniz yüksekse daha zor gelen soruları öncelikle çözmeniz daha avantajlı olabilir. Böylece beyniniz yorulduğunda daha kolay sorularla uğraşmış olursunuz.
* Boşluk doldurma sorularında tercihinizi yaptıktan sonra seçeneğinizi yerine koyarak o bölümü 1-2 defa tekrar okuyun. Kulağınıza doğru geliyorsa sonraki soruya geçin, değilse şıkları tekrar değerlendirin. Mutlaka yerine koyup okuma işlemini gerçekleştirin.
* Tamamlayan ifadeyi bulma sorularında anlamdan önce zaman uyumuna dikkat edin. Böylece yanlış şıkları eledikten sonra uygun anlamlı cümleyi bulmanız kolaylaşır. Zaman uyumunu nasıl bileceğiz sorusunu sormayın, bolca soru çözmenizi öneririm.
* Gramer terimlerini ve bunların bağlantılarını ezberlemeye çalışmak yerine sadece açıklamalı soru çözümü yapın. Gerekli olmadıkça gramer çalışmakla değerli vaktinizi kaybetmeyin çünkü sınavda gramer terimleri hiç sorulmadı ve sorulmayacak.
* Eğer illa kursa gitmem gerekli diyorsanız iyi araştırma yapın ve gramer odaklı değil soru çözümü ve test tekniği odaklı bir kurumu tercih edin (eğer varsa, ben ders almadığım için öneride bulunamayacağım).
* Soruları çözerken şüphelendiğiniz şıkları ve emin olmadığınız soruları kitapçıkta işaretleyin. Çok büyük ihtimalle vaktiniz kalmayacak ama eğer cevaplarınızı kontrol edebilirseniz bu işaretler size zaman kazandırır.
* Cevap şıklarını okurken bir şıkkı seçtiğinizde, cevabınızdan emin olsanız da kalan okumadığınız şıkları mutlaka okuyun. Gerçek doğru cevap okumadığınız şıklar içinde kalmış olabilir.
* Süreniz yetmezse kalan soruların tamamını aynı şıkla işaretleyin. Mesela cevaplarınızda en az a şıkkı varsa kalan soruların tamamını a işaretleyin. %20'sini tuturma şansınız olur. Karışık işaretlemek daha dezavantajlıdır, 6. hissiniz çok iyi değilse tabi.
* Sivri uçlu kalem kullanmayın. Sivri kalemle şıkları işaretlemeniz daha çok zamanınızı alacaktır. Bir kalemle sınavın sonuna kadar ucunu açmadan işaretleme yapabilirsiniz.
* Mutlaka yanınızda su bulundurun ve verilen şekerleri yemeyi unutmayın.
* Bir arkadaşım alta alta aynı şık olmuyormuş dedi. Böyle şeylere inanmayın. Alt alta 3-4 tane aynı şık olsa bile bundan endişelenmeyin veya arka arkaya bir şık hiç gelmiyorsa o şıkkı işaretlemek için kendinizi zorlamayın.
Aklıma gelenler bunlar. Yardımcı olmaya çalıştım. Yorumlarımı ve önerilerimi dikkate alıp teşekkür edecek olanlara da şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum ve başarılar diliyorum.
YDS 2013 sınavı gereksiz yere zorlaştırılmış bir sınavdı, inşallah daha sonraki sınavlarda biraz daha vicdanlı ve makul davranırlar ve yabancı kaynaklardan yapılan alıntılar eksiksiz ve kesintisiz olur.
Merak edenler için YDS 2013 notum: 92.5. İnşaat mühendisiyim. Yurtdışı öğrenimim yok. Anadolu Lisesi mezunuyum. Lisans eğitim dilim Türkçe idi ve İngilizce eğitime karşıyım (Ayrık şekilde iyi derecede İngilizce öğrenilmesi doğrudur ve çok faydalıdır fakat bilim derslerinin İngilizce anlatılmaya çalışılması çok yanlıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder